SIDDHARTA


SIDDHARTA

Siddharta je petočlani slovenački alternativni rok bend osnovan 1995. godine. Ime su dobili po romanu njemačkog pisca Hermanna Hessea, Siddhartha iz 1922. Godine.

Siddharta je nastala 1995. godine kada su se četvorica prijatelja – Tomi Meglič (vokal, gitara), Primož Benko (gitara, prateći vokal), Primož Majerič (bas) i Boštjan Meglič (bubnjevi) – okupila i dala sebi ime po poznatom Hermann Hesse romanu jer im se dopao zvuk.

Njihovo najranije djelo prvi put je izvedeno pred publikom 17. marta 1995. Bend je imao 40 posjetilaca prepunih na svom mjestu za probe u Gimnaziji Šentvid u Ljubljani, ali na ovoj prvoj predstavi sirova energija karakteristična za Siddhartine nastupe uživo se već mogla osjetiti. Ubrzo su počeli da razvijaju sopstveni zvuk, obogaćen saksofonom. Bendu se pridružio Cene Resnik, koji je tada uglavnom svirao u klubu, a krajem 1996. odsvirao je svojih 14 demo singlova u poznatom ljubljanskom klubu K4.

Godine 1997. Siddharta je – zajedno sa postavom drugih perspektivnih mladih bendova – učestvovala u projektu Tivolski Pomp, koji je rezultirao kompilacijom za koju je Siddharta učestvovala sa svojom pjesmom Lunanai i imala svoj prvi TV nastup u emisiji Pomp na nacionalnoj TV.

Kroz godine su palili svjetsku scenu i osvojili mnoštvo MTV i drugih nagrada, a ove godine čekaju vas na Music Festu Zlatna Nit od 20. do 22.6.2024. u Bosanskoj Krupi (BiH)!

Svoje ulaznice nabavite na svim Petrol benzinskim pumpama u Sloveniji, Crodux benzinskim pumpama u Hrvatskoj ili na eventim.hr i eventim.si

Čekamo vas!

Podijeli:

UGRABI SVOJ PAKET

Želim saznati više informacija o festivalu i dostupnim paketima:

MEDIJSKI POKROVITELJI