DAMIR URBAN & 4


DAMIR URBAN & 4

Damir Urban (rođen 19. septembra 1968.) je hrvatski rock muzičar najpoznatiji po svom radu kao pjevač/tektopisac za Laufer i po solo radu sa svojom grupom Urban & 4. U Rijeci je osnovao svoj prvi bend La Bellona kao basista i glavni tekstopisac. Sa ovim bendom je prvi put nastupio uživo, iako je danas malo toga ostalo od La Bellonine muzike. Prvi solo album Damir Urban izdao je 1996. godine pod nazivom Otrovna kiša, koji je naišao na pohvale kritike i komercijale. Album je proizveo hitove poput "Astronaut", ali vrhunac njegove karijere tek je uslijedio.

Godine 1998. izdaje Žena dijete (Žena-dijete) uz još veće kritičke i komercijalne pohvale, a album je iznjedrio niz broj jedan: "Mala truba", "Odlučio sam da te volim" i "Black Tattoo" (na kojoj se nalaze splitska hip-hop grupa The Beat Fleet) svi su dobili veliku emisiju. 

Nakon ogromnog uspjeha Žena dijete, Urban je radio na novom albumu pod nazivom Merkur, a izašla su i dva singla: "Aroma Satanica" i "Moja". Prošlo je više od šest godina, a Merkur nije ugledao dan dok je Damir Urban pisao muziku za nekoliko predstava. Konačno, 2004. godine najavljeno je da će Merkur biti odbačen u korist drugog albuma pod nazivom Retro koji je iste godine objavljen uz različite kritike, ali komercijalno uspješan.

Retro je vrlo kontroverzan po tome što je bio konceptualni album koji opisuje propast veze zbog nevjere. Većina pjesama opisuje novopronađenu ljubav Damira Urbana Milicu Czerny, koja je zapravo napisala tekst za dvije pjesme na albumu.

Urban & 4 objavili su svoj novi album, Hello!, 29. maja 2009. godine.

Urbana je Vlada Zorana Milanovića imenovala u Stručni odbor Ministarstva kulture za rok muziku i klupske emisije za 2016. Godinu.

Ovaj legendarni bend slušajte na najsvježijem rock festivalu godine - Music Fest Zlatna nit od 20. do 22.6.2024. u Bosanskoj Krupi (BiH)!

Svoje ulaznice nabavite na svim Petrol benzinskim pumpama u Sloveniji, Crodux benzinskim pumpama u Hrvatskoj ili na eventim.hr i eventim.si

Čekamo vas!

Podijeli:

UGRABI SVOJ PAKET

Želim saznati više informacija o festivalu i dostupnim paketima:

MEDIJSKI POKROVITELJI